La Bikers' card

La carte de tous les motards


Verzekering voor motorfietsen en motorrijders: wat te kiezen?

Onoplettendheid van automobilisten, onaangepaste of slecht onderhouden wegeninfrastructuur, overstekende dieren of gewoon een stuurfout…. De oorzaken van ongelukken met de motor kunnen talrijk zijn. En de schade kan vaak aanzienlijk zijn – motoren hebben immers geen beschermende carrosserie. Er bestaan verschillende soorten verzekeringen op de markt om aan de financiële gevolgen van een schuiver of ongeval het hoofd aan te bieden. Maar welke verzekering kies je? Om op die vragen een antwoord te vinden, hebben we Marc Stinglhamber, motorrijder en verzekeraar bij Soyer & Mamet, gecontacteerd.

Accident Moto

Soyer & Mamet kent als agent van je Bikers’ Card en als jarenlange verzekeraar van motorrijders bij de BMB de motorwereld perfect. Men werkt met verschillende maatschappijen op de markt en kan zo zeer interessante tarieven voorstellen aan motorrijders.

De burgerlijke aansprakelijkheid

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (doorgaans BA genoemd) is onontbeerlijk én verplicht. In het geval van een ongeluk komt deze verzekering tussen om de schade bij een derde veroorzaakt door de verzekeringsnemer te dekken. Onverzekerd rijden stelt je bloot aan zware sancties, zowel strafrechtelijk als financieel.

Welke prijs?

De prijzen van verzekeringen variëren op basis van verschillende criteria. De belangrijkste ervan zijn de leeftijd van de motorrijder, het vermogen van de motor, het type motor en het ongeval-verleden van de motorrijder. Een motorrijder ouder dan 30 jaar die met een ‘normale’ motor rijdt, moet voor zo’n verzekering rekenen op een kost van een goede € 250. Een jongere motorrijder ziet zijn premie met 50% aandikken tot zo’n € 375 – en soms zelfs méér!

Goed om te weten: je kunt een voorkeurstarief bekomen door je diverse verzekeringscontracten te groeperen bij één makelaar of maatschappij (bijvoorbeeld woning- plus motorverzekering, of auto- plus motorverzekering).

De Bikers’ Card en de persoonlijke verzekering

Een persoonlijke verzekering is dé verzekering voor de motorrijder. Zoals naam zegt is het het verzekeren van een persoon. Als Bikers’ Card-lid profiteer je voor slechts € 29 per jaar van zo’n verzekering die die persoonlijke dekking biedt. Dat maakt die persoonlijke verzekering tot één van de meest concurrentiële van de categorie.

jeune motarde

Wie is er verzekerd met de Bikers’ Card?

Alle personen van 18 jaar en ouder die hun jaarlijkse lidgeld betaald hebben, zijn voor de periode van één jaar gedekt – zonder verplichte hernieuwing. De passagiers die ook in het bezit zijn van een Bikers’ Card zijn eveneens gedekt door de verzekering.

 

 

Can am

Welke type voertuigen zijn gedekt met de Bikers’ Card?

Alle als gemotoriseerde tweewieler geïmmatriculeerde motorvoertuigen met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc (met inbegrip van quads, trikes en Can Am’s).

 

 

 

Accident moto route

Wanneer komt de Bikers’ Card tussen?

De persoonlijke verzekering voor motorrijders van Bikers’ Card komt tussen als er persoonlijke kosten zijn verbonden aan een ongeval met de motor. De kosten die in geval van een hospitalisatie niet door je mutualiteit op zich genomen worden, worden tot een bedrag van € 1.500 euro terugbetaald. In het geval van blijvende invaliditeit kun je een schadevergoeding ontvangen tot € 15.000 en in het geval van een overlijden tot € 10.000.

 

 

METTET circuit

Beperkingen

Ongevallen die je overkomen tijdens een wedstrijd of een race, zijn niet gedekt.  Ook niet  gedekt zijn ongevallen die veroorzaakt worden door een verzekerde die in staat van dronkenschap verkeert en ongevallen waarbij het voertuig bestuurd wordt door een persoon die niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden van het besturen ervan.

 

 

Motard heureux

Andere voordelen

De Bikers’ Card biedt je nog een serie andere voordelen. Dankzij je Bikers’ Card profiteer je van kortingen, wedstrijden, uitnodigingen, tips… Klik hier om onze partners te kennen.

Goed om te weten: de persoonlijke verzekering van Bikers’ Card is cumuleerbaar met hospitalisatieverzekeringen.

word nu lid Bikers Card

Verzekering rechtsbijstand

Zo’n verzekering is niet verplicht, maar kan heel nuttig blijken. Voor een luttel bedrag (reken op € 50 per jaar) word je als motorrijder verdedigd. De verzekering komt tussen in verschillende gevallen: bij lichamelijke schade of schade aan kleding geleden in het geval van een ongeval met een derde waarbij je in je recht staat, bij een vluchtmisdrijf, in het geval van conflict met je verzekeringsbedrijf, in het geval het ongeluk voor de rechtbank komt…. al deze kosten worden door die verzekering op zich genomen.

De omniumverzekering

Harley Davidson Black

Deze verzekering wordt vooral genomen voor nieuwe voertuigen. Een omniumverzekering dekt de materiële schade aan je motor in geval van een ‘eenzijdig’ ongeval of als je in fout bent, na aftrek van een franchise.

 

Om het tarief te bepalen wordt met veel factoren rekening gehouden: het type motorfiets, het merk, het model, de waarde, je leeftijd en je verleden als bestuurder…. Gemiddeld moet je rekenen op een premie tussen 7 en 10% van de waarde van het voertuig, maar hou er rekening mee dat als meer risicofactoren wil verzekeren het totaal onverbiddelijk aandikt!

 

Kun je je accessoires en je uitrusting meeverzekeren?

Je beschermende uitrusting en de accessoires op je motor vormen ook een belangrijke uitgavenpost. Ze lopen bij een valpartij vaak direct schade op. Met het verzekeren ervan kan je dus grote kosten uitsparen! Gewoonlijk maakt het deel uit van het opstellen van een nieuw contract, maar het is ook mogelijk om een bestaand contract aan te passen.

Goed om te weten: met een ‘mini-omnium’ verzeker je je motor tegen diefstal en brand. Weet echter wel dat de diefstal van een motor die op het trottoir bij een woning staat niet gedekt is.

Let op: het feit dat je woning tegen brand verzekerd is, betekent niet dat de inhoud van je garage dat ook is.

De bijstandsverzekering

Ben je als motorrijder een grote reiziger? Een bijstandsverzekering kan je dan veel moeilijkheden voorkomen. Voor een honderdtal euro per jaar, kun je genieten van een bijstand voor jezelf en je motor. Zo heb je geen zorgen in geval je met pech komt te staan of een ongeval krijgt, niet alleen buiten onze landsgrenzen, maar ook daarbinnen.

En op het circuit?

Moto GSR Circuit

De klassieke verzekeringen bieden je een dekking voor het ‘normaal’ gebruik van je motor. Voor het gebruik op een circuit is het mogelijk een aparte persoonlijke verzekering af te sluiten op het circuit zelf.

 

Let op: tijdens een circuitdag is elke deelnemer verantwoordelijk voor zijn eigen voertuig. In het geval van een schuiver kun je de schade niet op een derde verhalen mocht die de valpartij veroorzaakt hebben.

Vergelijk!

Bezoek de website www.soyermamet.be om een prijs te krijgen bij Soyer & Mamet. Je kunt daar gemakkelijk een verzekering onderschrijven door enkele vragen te beantwoorden.

Er bestaan ook verschillende vergelijkingssites van autoverzekeringen die eveneens een rubriek motorverzekeringen hebben.

Tips voor beginnende motorrijders

De motor is een fantastische passie die echter een leerperiode vereist (lees ook het artikel over het rijbewijs). Een goed begin is al het kiezen van een goede rijschool. Aarzel niet om te vergelijken en laat je niet verleiden door abnormaal lage prijzen. Geef liever de voorkeur aan bekwame instructeurs en een kwaliteitsvolle infrastructuur.

Eens je het rijbewijs op zak hebt, wees je er dan van bewust dat je nog alles te leren hebt. Laat je vergezellen door een ervaren motorrijder die je in je eigen tempo je de motor laat ontdekken. Er zijn ook heel goede vervolmakingscursussen, waarmee je een enorme vooruitgang kunt boeken. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die je een korting op de premie geven als  je dergelijke cursussen gevolgd hebt.

Profiteer dan ook van de korting bij onze partners Belgian Driving School en RACB Moto Academy!

Le-permis-moto-en-belgique

Back to top